Verzorging
Beelden die buiten staan verliezen na een paar jaar hun glans als ze gepolijst zijn en moeten onderhouden worden. Als ze ongepolijst zijn, kunnen ze alleen worden schoongemaakt met een vochtige doek. Als ze een ruwe textuur hebben en er korstmossen op zijn gaan groeien, kan dit worden schoongemaakt met een borstel en een sopje, maar pas op dat je niet in de buurt komt van gepolijste delen omdat de borstel dat gebied kan krassen. Hetzelfde is van toepassing als vogels besloten hebben om het beeld als zitplaats te gebruiken, maak het schoon met een zachte vochtige doek indien gepolijst, of een borstel voor ruwe textuur.
Controleer regelmatig beelden van Opaal of Springsteen, maar ook andere steensoorten. De bruine plekken in deze steensoorten zijn vrij zacht en hebben de eigenschap water te absorberen wat fataal kan zijn bij vorst.
Het is beter om in de winter een beeld met plastic te bedekken. Dit niet is niet echt mooi maar beschermt wel tegen vorstschade.
Wasbehandeling
Een beeld met was behandelen is vrij eenvoudig, je hebt gewoon een warme dag nodig! De Zimbabwaanse beeldhouwers gebruiken een speciale wax genaamd Cobra, een meubel- of vloerwas voor hout. Dit kan worden vervangen door bijenwas of elke meubelwas die geen kunstmatige kleur of chemische stof heeft.
Breng met de vingertoppen of doekje een dunne laag was aan in cirkelvormige bewegingen over het gebied dat het het meest nodig heeft! De was smelt en wordt geabsorbeerd afhankelijk van hoe warm de steen is geworden in de zon, anders zal het gewoon langzaam in de steen absorberen. Laat het absorberen tot de zon is verdwenen en de steen is afgekoeld. Ook kan voor de was behandeling een verfbrander worden gebruikt. Neem vervolgens een licht vochtige, warme zeepachtige doek en herhaal de cirkelvormige bewegingen over het hele gebied dat u hebt gewaxt. Als het de eerste keer niet werkt, kunnen verschillende pogingen nodig zijn, vooral als het lange tijd niet is behandeld.
Krassen repareren
Krassen repareren is natuurlijk ingewikkelder. De ernst en diepte van de kras bepalen het type nat en droog schuurpapier dat u moet kiezen. Het schuurpapier verwijdert de was, maar geen paniek, als je deze basisstappen volgt, komt alles in orde. Nat en droog schuurpapier die voor deze taak worden gebruikt, variëren van korrel 320 voor lichte schaafplekken, de grofste (voor diepe krassen) tot korrel 1200. Als je begint met korrel 320, moet je met de volgende korrel schuurpapier tot 1200 schuren, zodat het een perfect glad oppervlak achterlaat. Als het klein krasje is, begin dan alleen met korrel 320, 620 en 1000. Probeer alleen dat gebied te schuren, als je ernaast gaat zal het meer werk zijn. Maak het schuurpapier nat, maak kleine cirkelvormige bewegingen over de kras(sen) werk geleidelijk aan omhoog met grotere korrel op dezelfde plek (en). Als het droog is tussen het schuren ziet u de voortgang, daarna het beeld opnieuw bewerken tot het naar uw tevredenheid is.