Mijnen
De Great Dyke is een gelaagde intrusie (geologisch proces) dat zich bijna geheel van noord naar zuid uitstrekt door het centrum van Zimbabwe. De intrusie loopt net ten westen van de hoofdstad Harare. De Great Dyke bestaat uit een band van korte, nauwe kammen en heuvels, die zich uitspreiden over een afstand van 515 kilometer. Verschillende delen van de Great Dyke produceren een verschillende steensoort. Meer dan 200 steenkleuren zijn geologisch gecatalogiseerd, variërend in Mohs-schaal van minerale hardheid van 1-5,5 op de schaal van harde stenen, waarbij graniet 6 is.
Boterjade
Boter Jade heeft een crèmekleurige gele kleur met donkere strepen en wordt ook wel Butterstone genoemd. Hoewel het 'Jade' wordt genoemd, is het echter geen echte Jade. De strepen in het aantrekkelijke geelgroene sedimentgesteente zijn eigenlijk lagen met versteende algen. De steen is meestal rond de 50 miljoen jaar oud en tussen 6 en 7 op de schaal van de Mohs-hardheid.
Kobaltsteen
Een mooie steen die vaak paars is met overal een variatie van gele en witte markeringen en strepen. Kan vaak bruin / oranje markeringen hebben. Kobalt is een broos, relatief zeldzaam hard metaal dat qua uiterlijk sterk lijkt op ijzer en nikkel. Het heeft een hardheid tussen 5 en 6 op schaal van Mohs.
Dolomiet
De kleur is vaak roze of roze en kan kleurloos, wit, geel, grijs of zelfs bruin of zwart zijn wanneer ijzer in het kristal aanwezig is. Glans is parelmoer tot glasvocht tot mat. De kristallen zijn transparant en doorschijnend. Hardheid is 3.5-4 streek is wit. Geassocieerde mineralen: omvatten Calciet, sulfide erts mineralen, Fluoriet, Bariet, Kwarts en af en toe met Goud.
Lepidoliet
Lepidoliet is een prachtige paarse steensoort. Vooral in natuurlijk daglicht, kan de kleur variëren en is ofwel donker paars of licht paars.
Luipaardsteen
Een prachtig gekleurde gele steen met zwart-bruine vlokken, dat lijkt op Luipaardvel. Dit zijn insluitsels van het ferromagnesische mineraal, Olivijn. Luipaardsteen is een olivijnrijke Serpentijnsoort (bekend als Peridotiet), die deel uitmaakt van mantelgesteente van 2,6 miljard jaar oud.
Limestone of Kalksteen
Kalksteen is een sedimentair gesteente dat grotendeels bestaat uit de mineralen calciet en aragoniet, die verschillende kristalvormen van calciumcarbonaat (CaCO3) zijn. Veel kalkstenen zijn samengesteld uit skeletachtige fragmenten van mariene organismen zoals koraal of foraminiferen. Kalksteen vormt ongeveer 10% van het totale volume van alle sedimentaire gesteenten. De oplosbaarheid van kalksteen in water en oplossingen met zwak zuur leidt tot karstlandschappen, waarin water de kalksteen over duizenden tot miljoenen jaren erodeert. Kalksteen kent vele toepassingen: als bouwmateriaal, als aggregaat voor de basis van wegen, als wit pigment of vulstof in producten zoals tandpasta of verven, en als een chemische grondstof. De eerste geoloog die Kalksteen van Dolomiet onderscheidde, was Belsazar Hacquet in 1778.
Opaalsteen Goud
Een vrij harde steen, het beste om binnenshuis te plaatsen.
Opaalsteen Groen
Groene Opaalsteen is een zeer harde steen met een fijne textuur met een bijna doorzichtig oppervlak dat soms is gespikkeld met rode, oranje en blauwachtige stippen en vlekken. Groene Opaalsteen staat bekend om zijn melkachtige lichtgroene en zachte textuur. Het is ook uniek omdat het minder kleurvariaties heeft dan Serpentijn. Het wordt ook gedolven in Chiweshe, twee uur ten noorden van Harare. Deze steen is een van de favorieten van beeldhouwers, omdat hij niet zo hard is als Springsteen en andere Serpentijn soorten. Groene Opaalsteen heeft ook af en toe een bruine kleur over de overheersende groene kleur. Het uiterlijk kan glad of gevlekt zijn. Zoals bij de meeste stenen die met het oog op beeldhouwen worden gewonnen, wordt Opaalsteen gewonnen zonder het gebruik van automotive-instrumenten. Op de hardheidsschaal van Mohs, scoort Opaalsteen tussen 5,0-5,5.
Opaalsteen Citroen
Citroen Opaalsteen heeft meestal een veel diepere kleur over de hele steen, kleurrijker en harder om te beeldhouwen dan de gebruikelijke Opaalsteen, meestal vanwege de deeltjes kwarts die in de steen worden gevonden. Citroen Opaalsteen is gemakkelijk te herkennen aan de gele strepen in de steen. Op de hardheidsschaal van Mohs, scoort Opalstone tussen 5,0-5,5.
Serpentijn
Gevonden in vele afzettingen in heel Zimbabwe variëren de kleuren van zwart tot bruin tot groen, oranje en bont. Het hardheidsniveau varieert van zeer zacht tot hard variërend. Op de hardheidsschaal van Mohs, scoort Serpentijn tussen 1,2-6,54. tegenwoordig wordt zelden met zachte Serpentijn gewerkt, maar gekozenvoor afzettingen van gesteente die hard en daarom duurzamer zijn. Zwart IJzer Serpentijn ontleent zijn naam aan de ijzerafzettingen die erin zijn gevonden en is een van de hardste en donkerste stenen die in Zimbabwe worden gevonden. Het heeft de meest verbazingwekkende zwarte glans, de afwerking lijkt op de zwarte Opaal en is zeer gewild vanwege zijn fijne afwerking, duurzaamheid en hardheid.
Fruit Serpentijn
Fruit Serpentijn is meestal een mooie kleurrijke steen, met diepe aders van verschillende lagen. Fruit Serpentijn is de volgende hardste steen met een rating van 4.0-5.0 op de hardheidsschaal van Mohs. Vanwege zijn schoonheid en verzamelbaarheid is het een van de meest gewilde steensoort vanwege zijn fijne afwerking, duurzaamheid en hardheid.
Springstone
Een zeer harde Serpentijn met een hoog ijzergehalte en een fijne textuur, geen spleten, hard en stevig en biedt een goede weerstand tegen de beeldhouwer. Springstone heeft een rijke buitenste "deken" van roodachtig bruin geoxideerd gesteente. Ze komen uit de steengroeve als sculpturen die miljoenen jaren geleden door de natuur zijn gemaakt en zijn vaak een bron van inspiratie voor de kunstenaar. Er zijn een paar mijnen waar deze steen wordt gevonden, maar Guruve, in het noorden, is waar de Springstone wordt gewonnen. Een prachtige donkere steen, het polijst tot een hoge glans vanwege de dichtheid. Zoals met de meeste andere stenen die worden gedolven voor het doel van het beeldhouwen, wordt deze steen met de hand gewonnen op gemeenschappelijke grond.
Verdiet
Een extreem harde steen, meestal gebruikt in 'Fine Art' zoals olifanten, neushoorns, enz. Verdiet is de term die wordt gebruikt voor een op Fuchsiet gebaseerde rots die in Zuid-Afrika is ontdekt. Fuchsite is een fylosilicaat-steen, die tot de Mica-groep behoort en meestal veelzijdige hydraal-Calcium en aluminium-silicaatstenen zijn. Het is ook een Chromiumrijke vorm van Moskoviet, Verdiet bestaat ook uit Albiet, Chloriet en de Corundum Groep, Kwarts, Diaspoor, Rutiel, Margariet en Talg mineralen. Kleuren: glanzend tot schaduwachtig groen, blauw, geel en rood. Vindplaatsen van Verdiet zijn beperkt tot specifieke regio's, ten eerste in het oosten van Zimbabwe, en ten tweede in Zuid-Afrika. Andere kenmerken: Verdiet is een exclusieve smaragdgroene steensoort en staat bekend als "groen goud". Omdat het een halfedelstenen edelsteen is, worden er sieraden van gemaakt en wordt Verdiet geleidelijk aan onbetaalbaarder.